React Native Kurulumu

React Native, native olarak android ve iOS için uygulama oluşturmamızı sağlayan bir kütüphanedir. React Native ile aynı anda hem android hem de iOS için uygulama oluşturarak zamandan büyük bir kazanç elde etmekteyiz. Aynı zamanda daha efektif olduğunu da söyleyebiliriz.

Bu sayfada React Native kurulumunu gösterecek ve ilk uygulamamızı oluşturacağız.
React Native kurulumu yapmadan önce bilgisayarımızda Node kurulumunun yapılması gerekmektedir. Eğer Node kurulu değilse şu adresten işletim sisteminize göre Node kurabilirsiniz.

Node kurulumu tamamlandıktan sonra React Native kurulumuna geçebiliriz.
React Native ile proje oluştururken kullanabileceğimiz iki komut bulunmaktadır. Eğer bilgisayarınızda Windows işletim sistemi yüklü ise create-react-native-app komutunu tercih etmeniz gerekmektedir.

1 – create-react-native-app

React native ile proje oluşturmada en kolay yöntemdir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise bu yöntemde EXPO aracını kullanacağımızdır.

Ilk olarak bilgisayara create-react-native-app modülünü kuruyoruz. Bu işlemi sadece bir kere yapacağız. Bundan sonraki proje oluşturmalarımızda bu işleme gerek olmayacaktır.

npm install -g create-react-native-app

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra ilk projemizi oluşturabiliriz. Bunun için asağıdaki komutu giriyoruz.

create-react-native-app IlkProjemiz

Projemiz oluşturuldu. Kurulum aşamasında da göreceğiniz üzere öncelikle klasörün içerisine girilip temel modüllerin yüklenmesi gerekmektedir. Bunun için klasörün içerisine giriyoruz;

Cd IlkProjemiz

Ve gerekli temel modüllerin yüklenmesi için aşağıdaki komutu giriyoruz.

npm start
ya da
yarn start

Projemiz üzerinde çalışılması için hazır durumdadır. Ekranda da görüldüğü üzere EXPO diye bir araçtan bahsediliyor. EXPO, React Native ile proje geliştirmemizde bize yardımcı olacak bir araçtır. Bunun icin EXPO yüklememiz gerekmektedir. Bu işlemi şu adresten gerçekleştirebiliriz.

Bu method ile oluşturulan projelerde herhangi bir kurulum gerektirmeden uygulamayı gerçek cihazlarda çalıştırabilmekteyiz. Bunun için ‘s’ tuşuna basarak uygulama linkini mailimize ya da telefon numaramıza göndererek uygulamayı cihazımızda çalıştırabiliriz.
Projeyi emulatorde test edebilmek için bilgisayarımızda Android Studio ve Xcode kurulu olması gerekmektedir. Eğer kurulu ise android cihazda test edebilmek için ‘a’ tuşuna, IOS cihazda test edebilmek için ‘i’ tuşuna basabiliriz.
Dilediğimiz cihazda test etmek istediğimizde uygulama EXPO uygulamasını kullanarak çalışacaktır. Ornek olarak biz IOS cihazda test edebilmek için ‘i’ tuşuna basıyoruz ve IOS emulatorde uygulama açılıyor.

2 – react-native init

react-native-init komutu ile EXPO ya ihtiyaç duymadan uygulama geliştirebilmekteyiz. Fakat bilgisayarımızda XCODE ve Android Studio kurulu olması gerekmektedir.

Öncelikle aşağıdaki komutu girerek kurulumu gerçekleştirmeliyiz.

npm install -g react-native-cli

Daha sonra ise projemizi oluşturabiliriz.

react-native-init IlkProjemiz

Projemiz hazir durumdadır. Android cihazda test edebilmek için react-native run-android, IOS cihazda test edebilmek için react-native run-ios komutlarını kullanabiliriz. Ayrıca Xcode ya da Android Studio araçlarını kullanarak da uygulamalarımızı çalıştırabilmekteyiz.

create-react-native-app ile react-native-init karşılaştırmasını şu yazımızda okuyabilirsiniz.

Yukaridaki işlemleri gerçekleştirirken karşılaşabileceğiniz tüm sorunları yorum olarak iletirseniz cevaplandırabilirim.

Teşekkürler.