Flutter Kurulumu
Flutter, Google tarafından geliştirilen açık kaynak bir mobil uygulama kütüphanesidir. Flutter ile hem android hem de iOS için native uygulama yazabilmekteyiz. Kullanımının kolaylığı, içeriklerinin efektifliği sayesinde uygulama geliştirirken ciddi bir zaman kazancı elde edebilmekteyiz.
Bilgisayarımıza Flutter kurmak için şu adresten işletim sistemimize uygun olan seçeneği işaretleyip devam ediyoruz. Benim işletim sistemim MACOS olduğu için burada MACOS seçeneğine tıklıyorum. Kurulum bütün işletim sistemlerinde benzerlikler göstermektedir.Bu sebeple buradaki yazıdan başka işletim sistemine kurulum yaparken de faydalanabilirsiniz.
Kütüphaneyi Indirme ve Zip Dosyasından Çıkarma
Ilk olarak SDK dosyasını indiriyoruz. MACOS için şu linkten indirebilirsiniz. Dosyayı indirdiğimiz yerden Flutter ile proje oluşturmak istediğimiz klasöre çıkartıyoruz.
unzip ~/Downloads/flutter_macos_v0.5.1-beta.zip
Flutter Kütüphanesini PATH Kısmına Ekleme
ZIP dosyasından Flutter klasörünü çıkarttık. Şimdi ise bunu PATH değişkenine gösterelim.
export PATH=`pwd`/flutter/bin:$PATH
Yukarıdaki method ile Flutter kütüphanesini sadece içinde bulunduğumuz klasöre göre PATH’ e eklemiş olduk. Yani her seferinde bu işlemi yapmak durumundayız. Eğer her seferinde bu işlemi gerçekleştirmek istemez isek yukarıdaki komut yerine alttaki komutları girmeliyiz.
Ilk olarak Flutter kütüphanesi Git sayfasından indirmeliyiz. Bunun için şu komutu girmeliyiz.
git clone -b master https://github.com/flutter/flutter.git ./flutter/bin/flutter –version
Yukarıdaki komutta version kısmına siz bu işlemi yaparken hangi versiyonu kullanmak isterseniz onu girebilirsiniz ya da herhangi bir versiyon bilgisi girmeden güncel olanı indirebilirsiniz. Bunun için komuttan –version kısmını kaldırmanız yeterlidir.
Kütüphanemiz indikten sonra dilediğiniz isimde bir dosya oluşturun. Bu yazıda biz .bash_profile adında bir dosya oluşturduk. Dosyayı açalım ve içerisine alttaki komutu yazalım.
export PATH=[PATH_TO_FLUTTER_GIT_DIRECTORY]/flutter/bin:$PATH
PATH_TO_FLUTTER_GIT_DIRECTORY kısmına az önce klonladığın klasörün yolunu gireceğiz. Bendeki komutu paylaşayım daha iyi anlaşılabilmesi için.
export PATH=/Users/ali/Desktop/Flutter/flutter/bin/flutter/bin:$PATH
Komutu dosyaya yazdıktan sonra bunu alttaki komutta olduğu gibi source edeceğiz.
source .bash_profile
Flutter kütüphanesi PATH kısmına eklenmiştir. Bundan emin olmamız için alttaki komutu girip çıkan sonuçta flutter/bin ifadesini görmemiz yeterlidir. Ayrıca komut satırına flutter komutunu girdiğimizde ‘Manage your Flutter app development’ ile başlayan bir sonuç dönecektir. Bu sonuçta komut satırından flutter girildiğinde hangi parametreleri aldığını da görebiliriz.
echo $PATH
Eksik kütüphaneler için aşağıdaki komutu giriyoruz ve sonradan eksiklik oluşmamış olacak. Dart SDK yüklenecektir. Dart SDK, Flutter ile birlikte gelen bir kütüphaneldir.
flutter doctor

Platform Yükleme
Bilgisayarımıza Android Studio ve Xcode yüklüyoruz.
Test
Flutter artık bilgisarımızda kurulu durumdadır. O zaman hemen bir basit uygulama oluşturalım. Komut satırından aşağı komut ile proje oluşturalım.
flutter create ilk_flutter_projemiz


Projemiz oluştu. Üsteki resimde ve sizin komut satırınızda da görüldüğü/görüleceği gibi proje klasörümüzün içine giriyoruz ve çalıştır diyoruz.
cd ilk_flutter_projemiz
flutter run

Teşekkürler.